КОЊ

Ако сте родени во еден од наведените денови
тогаш вашиот натален симбол е КОЊ:

11.02.1918-31.01.1919
30.01.1930-16.02.1931
15.02.1942-04.02.1943
03.02.1954-23.01.1955
21.01.1966-08.02.1967
07.02.1978-27.01.1979
27.01.1990-14.02.1991
12.02.2002-31.01.2003

Овој енергичен знак, кој доста добро знае да работи со пари и кој многу сака да патува, вистински е Номад на конескиот хороскоп. Неговото барање на активности всушност е начин Коњот да ја задоволи својата потреба за вклопување во средината. Звучи парадоксално но во исто време изразува потреба за приватност и слобода.
Коњите сакаат љубов и интимност, а тоа за нив претставува мач со две острици, бидејќи често се служува да се пожувствуваат заробени. Генерално Коњот е заводник, поседува остра интелегенција и појавата му е толку впечатлива што во друштво ретко останува незабележан. Меѓутоа она што е најповеќе изненадува е дека Коњот често се чувствува инфериорен во однос на другите и затоа често го менува друштвото.
Несротливата желба за скитање, може да го наведи Коњот да има помалку разбирање за другите работи. Осамениот Волк од време на време ги оттргнува луѓето од себе, но таа особина овој знак го прави појак и може да се каже дека за овој знак тоа е тајна за неговиот успехот. Коњите веруваат во себе, а кога се потполно незаинтересирани за некој досадна работа, ќе направат се, само да можат да одат понатаму.
Коњите не гледаат многу напред, тие едноставно ги пратат своите инстинкти, што може некогаш да ги наведи важни работи или проекти да ги напуштат пред самиот крај. Но затоа овој знак знае како да ги анимира другите. Тие се створени за слобода а таа за нив, бидејќи во неа најповеќе уживаат. Но кога Коњот ќе пронајде мир во себе и кога ќе ја исполни својата потреба за скитање, тоа на најдобар начин ќе знае да го цени она што е во неговото поле.

Особини
Личностите родени во годината на Коњот се независни и сигурни према себе и секогаш имаат насмевка за сите кои се во нивната непосредна околина. На Коњот сака да му се ласка, но затоа се многу искрени и пожртвовани према другите и затоа секогаш околу нив има многу луѓе. Луѓето му се доверуваат на Коњот бидејќи него го интересираат чувствата и потребите на другите. Многу им се воодушевуваат на новите сознанија, па затоа им е тешко да чуваат тајни. Но секако дека тоа не го прават од злоба, едноставно тоа е посилно од нив.
Понекогаш лесно одлучуваат да работат нешто ново и тоа го започнуваат без одложување. Она што им е недостаток во сето тоа е тоа што однапред могу не размислуваат. Најголемиот страв на Коњот е дека нема да успее во своите замисли. Затоа, ако почувствува страв од тоа, побрзо ќе го смени правецот отколку да се соочи со проблемот.

Љубов
Коњите уживаат во љубовта и во возбудувањата која таа им ги донесува. Понекогаш во целост ја губат главата во страстите, бидејќи емоциите брзо лесно ги заробуваат. Нивните љубовни врски не се досадни. Во нив како напнатост така има нежност и интимност. Но тешко има е да се фокусираат на еден партнер, но кога ќе го најдат вистинскиот тогаш се предаваат и својата должност си ја сваќаат озбилно.
Како и вистинскиот коњ во природата што се смирува со убави зборови, така и Коњот во кинескиот хороскоп се разнежнува и воодушевува кога ќе му се обрни внимание. Исто така потребен им е некој која ќе се грижи за нив и некој кој постојано ќе ги охрабрува во моментите не сомнеж или слабост, но и некој кој ќе им даде слобода која секако има е потребна.

Кариера
Кога Коњот ќе ја одреди целта, тој нескротливо тргнува кон него и ја канализира целата своја енергија за таа да ја оствари. Пред се овие луѓе повеќе се необични отколку непредвидливи, затоа често знаат да се појават со некое необично решение за задачата.
Во принцип се вредни работници, но не сакаат да се дел од тимот, посебно ако неговите заслуги не се признаваат доволно. Многу Коњи се со доста добро ментално и физичко здравје, па затоа им одговараат работи во кои се бара напор. Тие се родени водачи, но мара да работата на својот нескротлив темперамент.
На коњите им одговараат работи поврзани за политика спорт или градба. Исто така добри се као глумци, уметници, работници во маркетинг и.т.н.
Сакаат: да започнуваат нешто ново, да му се делат комплименти, да играат, луѓето да се смеат но не на нивна сметка, да ги менуват местата и климата, да запознаваат нови луѓе, да патуваат, да зборуваат за своите чувства, да јадат во скапи ресторани...
Мразат: тишина, распореди и планови, бирократија, некомуникативни луѓе, да ги слушаат  другите, самотија, да им е досадно..

Односи: Во љубовта најдобар однос постои меѓу Тигарот и Коњот, добри врски остварува и со Змејот, Кучето, Мајмунот, Стаорецот и Свињата. Треба да ги избегнува Биволот.
Во пријателството најдобро се сложува со Кучето, добри односи има и со Змејот, Зајакот, Тигарот и Свињата, а односите на Коњот со Козата и Петелот не се длабоки.
Во деловните односи најдобро се сложува со Змејот, Тигарот и Свињата, а треба да ги избегнува Кучето, Мајмунот и Козата.